СУЧАСНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Зеліско Інна; Асан Айсулу (Academics and Science Reviews Materials, 2023)
Пріоритетним вектором розвитку глобальної економіки є застосування та поширення інформаційно-комунікаційних, цифрових технологій у всіх сферах життя та розвиток цифрової економіки, що обумовлюють координальні зміни економічного середовища та способи здійснення бізнес-процесів економічних суб’єктів. Важливим трендом для багатьох країн світу є здійснення цифрової трансформації в суспільстві з метою забезпечення функціонування гіперконкурентної цифрової економіки. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну засвідчило значну роль цифрової трансформації економіки для забезпечення стійкості та гнучкості української держави в умовах війни. Пріоритетами у вітчизняній політиці цифрових перетворень є формування єдиного цифрового ринку з ЄС та наближення структури цифрового сектору України до вимог нової реальності. ЄС визначив наступне десятиліття як «цифрове десятиліття», з баченням майбутнього, побудованого навколо цифрової кваліфікації населення. І він поширює це бачення на своїх східних сусідів, включаючи Україну, через ініціативу EU4Digital, яка визначила електронні навички одним із шести пріоритетних напрямків. Цифрові навички є ключовим каталізатором для успіху будь-якої цифрової трансформації, уможливлення громадян бути активними в цифровому суспільстві та підтримці економічного зростання через прийняття нових технологій.