Информатика пәнінен ақпараттық білім беру ортасын құру әдістемесі - Еркін Сейіт (European Research Materials, 2024)
Оқу процесінде, оның ішінде информатиканы ұйымдастыру және қолдау үшін ақпараттық-білім беру ортасын дамыту мәселелері көптеген зерттеушілер арасында қызығушылық тудырды. Дегенмен, мектептің өзінде де, қосымша білім беру ұйымдарында да белсенді дамып келе жатқан мектептен тыс жұмыстарды ұйымдастыру және қолдау үшін ақпараттық-білім беру ортасын құру мәселелері әлі де болса дамымаған күйінде қалып отыр. Бұл мақалада олимпиадалар мен жарыстарды ұйымдастыру және қолдау үшін ақпараттық және білім беру орталарын жобалаудағы практикалық тәжірибесінен нақты мысалдармен түсіндіре отырып, мұндай жүйелерді құру принциптерін талқылайды. Зерттеу барысында ақпараттық-білім беру ортасын құру принциптері тұжырымдалды: интеллектуалдандыру; мобильділік; әлеуметтік желілермен интеграция; басқа білім беру қызметтерімен интеграциялау; мультимедиа; информатикадан білім берудің мазмұндық желілеріне сәйкестігі. Соңғы онжылдықтарда мектеп оқушыларының мектептен тыс іс-әрекеті үшін ресурстар айтарлықтай белсенді түрде құрылуына байланысты интеграциямен байланысты принциптерге ерекше назар аударылады, бірақ олардың арасында, сондай-ақ олар мен қашықтықтан оқыту жүйелері арасында деректер алмасу өте қиын немесе мүмкін емес болып табылады. Информатика пәнінен ақпараттық-білім беру ортасында жұмыс істеу мұғалімдер мен оқушыларға жақсы әсер ететінін көрсетеді. Атап айтқанда, оқушылардың өзін-өзі бағалауы артады, коммуникативті дағдылары дамиды, информатикаға деген қызығушылықтары артады.