НУТРИЦІОЛОГІЧНЕ КОРЕГУВАННЯ ТА ЗАХИСТ ОРГАНІЗМУ ВІД РАДІОАКТИВНИХ УШКОДЖЕНЬ - Сімахіна Галина Олександрівна; Науменко Наталія Валентинівна; Грегірчак Наталія Миколаївна; Науменко Іван Юрійович (Foundations and Trends in Research, 2024)
На сьогодні доведено, що навіть малі дози постійно діючого радіоактивного опромінення можуть викликати легку форму променевої хвороби, зниження імунітету і негативні віддалені наслідки. Радіонукліди, які потрапили в організм людини, здатні накопичуватись у тканинах і органах, дуже повільно виводяться і спричинюють різноманітні захворювання, зокрема онкологічні. І в такій ситуації все більше уваги і в медицині, і в нутриціології приділяється профілактичним заходам захисту організму людини від радіоактивних ушкоджень, а пріоритетного значення набувають нутрієнти радіопротекторної та адаптогенної дії. Ці чинники визначають актуальність даної роботи, а практична реалізація такої профілактики пов’язана з розробленням та виробництвом функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок на основі сировини з підвищеним вмістом радіопротекторів. Метою даної роботи є науково обґрунтований вибір рослинних джерел сполук із підвищеним вмістом компонентів радіопротекторної, адаптогенної та антиоксидантної дії і розроблення способу отримання дієтичної добавки для захисту організму людини від малих доз іонізуючої радіації. Завдання роботи: на основі літературних даних сформулювати сучасну концепцію радіопротекторного харчування; обґрунтувати вибір природних джерел для створення дієтичної добавки цільового призначення на основі їхнього біохімічного складу; запропонувати рецептурний склад і спосіб отримання дієтичної добавки; оцінити показники якості та безпеки добавки. У роботі використано стандартні методи дослідження якісних показників сировини і отриманої дієтичної добавки. Усі поставлені завдання виконано, отримано дієтичну добавку, яка, завдяки компонентному складові, може бути використана для зменшення дози внутрішнього опромінення, прискорення процесу дезактивації організму, підвищення його адаптаційних можливостей.