Жылжымалы құрамның орнын анықтаудың жоғары дәлдікті әдісін қолдану арқылы телімнің көрсеткіштерін жақсарту - Садвакасова Жадыра Джумагазыевна; Жаксыбаев Бекнұр Амантайұлы (Foundations and Trends in Research, 2024)
Жоғары дәлдікті позициялау әдістерінің түрлері көптеген аспектілерді қамтиды, олар әртүрлі технологиялар мен қолдану салалары бойынша ерекшеленеді. Біріншіден, GPS (Global Positioning System) жаһандық позициялау жүйесі кеңінен танымал және ең көп қолданылатын әдістердің бірі болып табылады. Бұл жүйе АҚШ үкіметі тарапынан жасалып, басқарылатын спутниктік жүйеге негізделген. GPS жүйесі 24 негізгі және бірнеше қосымша спутниктерден тұрады, олар Жер орбитасында айналып жүріп, жер бетіндегі кез келген нүктенің дәл координаттарын анықтауға мүмкіндік береді. GPS сигналдарын қабылдау арқылы пайдаланушылар өздерінің нақты орналасқан жерін, жылдамдығын және уақытын дәл анықтай алады. ГЛОНАСС (Global Navigation Satellite System) жүйесі Ресей Федерациясы тарапынан жасалған және GPS жүйесіне ұқсас жұмыс істейді. ГЛОНАСС жүйесі де Жер орбитасында айналып жүретін 24 спутниктен тұрады. Бұл жүйе де жаһандық ауқымда навигациялық қызметтер ұсынуға арналған және GPS жүйесіне балама ретінде қолданылады. ГЛОНАСС жүйесінің ерекшелігі – оның сигналдары полярлы аймақтарда да жоғары дәлдікпен жұмыс істейді, бұл оны Арктика және Антарктика аумақтарында қолдану үшін тиімді етеді.