ЖАСАНДЫ ИНТЕЛЛЕКТ - ЭКОНОМИКАНЫ ЖАҢҒЫРТУ ҚҰРАЛЫ - Азаматова Алмагуль Баймахановна; Жантаева Айгуль Абитжановна (Interdisciplinary Science Studies, 2025)
Жасанды интеллект - бұл компьютерлік жүйелердің дәстүрлі түрде адамдарға тән интеллектуалды және шығармашылық функцияларды орындау қабілеті. Бұл анықтама, ЖИ термині сияқты, алғаш рет 1956 жылы Дартмут колледжіндегі жазғы семинарда айтылды, оны төрт американдық ғалым ұйымдастырды: Джон Маккарти, Марвин Ли Минский, Натаниэль Рочестер және Клод Шеннон. Содан бері бұл түсінік соншалықты танымал болды, ол туралы естімеген адамды сирек кездестіруге болады. Бүгінгі таңда жасанды интеллект технологиялары смартфондарда, ақылды үй жүйелерінде, медицинада, білім беруде және өнеркәсіпте қолданылады. Алайда, бұл әзірлемелер адамды толықтай алмастыра алмайды: ЖИ адам миы жұмыс істей алатын көп тапсырмалылыққа ие емес [1].