Балқаш көлі деңгейінің 2000-2009 жылдар аралығындағы өзгерістерін математикалық модельдеу және болжау - Узденбаев Ж.Ш.; Канапьянова З.Н.; Смагулова Л.А.; Смағұл Данияр (Interdisciplinary Science Studies, 2025)
Бұл зерттеу Жетісу өңіріндегі Балқаш көлінің деңгейінің 2000-2009 жылдар аралығындағы айлық өзгерістерін жан-жақты талдауға және математикалық модельдеуге арналған. Зерттеу 2-кестеде келтірілген деректер негізінде жүргізілді. Жұмыс барысында уақыттық қатарлардың статистикалық талдауы орындалып, сызықтық регрессиялық модель құрылды. Алынған модель көл деңгейінің тұрақты төмендеу тенденциясын анықтауға мүмкіндік берді: әрбір ай сайын орташа есеппен 0,423 мБС-ге төмендеу. Модельдің детерминация коэффициенті (R² = 0,75) оның жеткілікті дәлдігін көрсетті. Зерттеу нәтижелері су ресурстарын басқару, экологиялық мониторинг және болжамдар жасау мақсатында пайдаланылуы мүмкін