КОНСТАНТИНОПОЛЬДІҢ АЛЫНУЫ ЖӘНЕ ОНЫҢ САЯСИ-ТАРИХИ МАҢЫЗЫ - Тоқтарбеков Мәди Ермекұлы (Modern Scientific Technology, 2025)
Бұл мақалада 1453 жылы Константинополь қаласының Осман империясы тарапынан алынуы және оның әлемдік саяси-тарихи маңызы жан-жақты қарастырылады. Византия империясының құлауы тек бір мемлекеттің жойылуын ғана емес, бүкіл бір дәуірдің аяқталуын білдіреді. Сұлтан II Мехметтің бұл жеңісі Осман мемлекетін халықаралық деңгейдегі державаға айналдырды. Мақалада қаланың алынуына әсер еткен саяси, діни, мәдени және психологиялық факторлар талданып, бұл оқиғаның Еуропа мен Шығыстағы тарихи үдерістерге әсері сараланады. Сонымен қатар, авторлар тарихи деректер мен зерттеулерге сүйене отырып, бұл оқиғаның өркениеттік маңызын көрсетуге тырысады