Жұлдыздар физикасы және жұлдыздар ортасы. Қазіргі Астрофотометрия - Бейсен Асет (Modern Scientific Technology, 2025)
Астрофотометрия. Астрофизиканың бір маңызды тəсілі астрофотометрия, яғни аспан шырақтарының шығаратын сəулелерін (радиациясын) өлшеу. Осы мақсат үшін қолданылатын құралдарды фотометрлер дейді. Фотометрлердің сəулені қабылдайтын негізгі бөліктері: фотопластинка, фотоэлемент, термоэлемент, болометр. Сəуле қабылдағыштың бір түрі өзіміздің көзіміз. Көз, фотопластинка, фотоэлемент жиілігі əртүрлі сəулелерді бірдей сезбей, тек оларды екшеп, сезеді. Көз өте-мөте сары (толқын ұзындығы 0,55 микрон) сəулелерді жақсы сезеді. Кəдімгі фотопластинка өте-мөте күлгін (толқын ұзындығы 0,45 микрон) сəулелерді сезгіш. Бірақ осы кезде, көз атымен сезбейтін инфрақызыл сəулелерді сезетін пластинкалар бар