ТЕХНОГЕНЕЗ ЖАҒДАЙЫНДА ЭКОЖҮЙЕЛЕРДІҢ БИОГЕОХИМИЯЛЫҚ ТҰРАҚТЫЛЫҒЫН КЕШЕНДІ БАҒАЛАУ - Әйтен Г.М. (Modern Scientific Method, 2024)
Техногенез жағдайында экожүйелердің биогеохимиялық тұрақтылығын бағалау экология, химия және экологиялық экономика салаларында маңызды мәселе болып табылады. Адам әрекетінің экожүйелерге әсері, әсіресе өнеркәсіптік және ауылшаруашылық өндірістердің дамуы кезінде, экологиялық тепе-теңдікті бұзуға әкеледі. Бұл мақалада техногенездің экожүйелердің биогеохимиялық тұрақтылығына әсері, оның механизмдері мен әсер ету факторлары қарастырылады. Техногенездің экожүйелердегі зат айналымына, биогеохимиялық процестерге және экологиялық қызметтерге әсері жүйелі түрде талданады. Мақалада экожүйелердің тұрақтылығын бағалаудың кешенді әдістері ұсынылып, экологиялық мониторингтің маңызы ерекше атап көрсетіледі.