ҚАЗІРГІ ҚАЗАҚ АЙТЫСЫНДАҒЫ ТЕКСТОЛОГИЯ МӘСЕЛЕСІ - ТАСЛИМА БЕРИКБОЛ; ГҮЛДЕН ТОҚАТҚЫЗЫ ТЛЕУБЕРДИНА (Progress in Science, 2025)
Мақала 2023-2025 жылдарға арналған ғылыми жобалар конкурсында «Әлеуметтік және гуманитарлық ғылымдар» басым бағыты бойынша АP 19574645 «Қазіргі қазақ айтысының типологиясы мен поэтикасы» тақырыбындағы жоба аясында жазылды. Халқымыздың тарих тереңінде жатқан сан ғасырлық мәдениеті мен әдебиетін, тұрмыс-тіршілігін, салт-дәстүрін кейінгі ұрпақтарға жеткізуші әдеби мұралардың бірі саналатын айтыс – қазақ ауыз әдебиетінің жанрларының бірі. Осы күні айтыс жанры көркем әдебиеттің өзгеше бір саласына айналды. Мақалада айтыскер ақындар: Аманжол Әлтаев, Дәулеткерей Кәпұлы, Мұхамеджан Тазабеков, Жібек Болтанова, Әлфия Орманшина айтыстарының текстологиясы туралы айтылады. Ақындар айтыста тіл, қоғамдық, саяси, әлеуметтік сияқты өзекті мәселелер мен елеулі өзгерістерді көтереді.