БИОТЕХНОЛОГИЯ ЭЛЕМЕНТТЕРІН ОҚЫТУДА ЖОБАЛЫҚ ӘДІСТІ ҚОЛДАНУДЫҢ ПЕДАГОГИКАЛЫҚ МҮМКІНДІКТЕРІ - Исаев Ғани Исаұлы; Жұмағали Меруерт Талғатқызы (Research Reviews, 2026)
Мақалада биологиялық білім беру жүйесінде биотехнология элементтерін оқыту барысында жобалық әдісті қолданудың педагогикалық мүмкіндіктері қарастырылады. Зерттеудің мақсаты – биотехнологиялық ұғымдарды қалыптастыру үдерісінде жобалық оқыту технологиясының тиімділігін ғылыми-әдістемелік тұрғыдан негіздеу және оның білім алушылардың зерттеушілік және танымдық дағдыларының дамуына ықпалын анықтау. Зерттеу Қожа Ахмет Ясауи атындағы Халықаралық қазақ-түрік университетінің базасында 2-3 курс студенттері арасында жүргізілді. Зерттеуге 46 студент қатысты. Зерттеу барысында педагогикалық эксперимент және тестілеу әдістері қолданылды. Эксперимент нәтижелері студенттердің биотехнологиялық білім деңгейінің және ғылыми-зерттеушілік дағдыларының айтарлықтай артқанын көрсетті. Алынған деректер математикалық-статистикалық әдістер арқылы өңделіп, педагогикалық ықпалдың тиімділігі дәлелденді. Зерттеу нәтижелері биотехнология элементтерін оқытуда жобалық әдісті қолдану студенттердің ғылыми ойлау қабілеттерін дамытуға және биологиялық білімнің сапасын арттыруға мүмкіндік беретінін көрсетті.