РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНИХ ПРЯМОШУКОВИХ МЕТОДІВ ПРИ ВИВЧЕННІ ПРОЦЕСІВ ДЕГАЗАЦІЇ ВУГЛЕВОДНЕВИХ ФЛЮЇДІВ В СТРУКТУРАХ КОНТИНЕНТАЛЬНИХ ОКРАЇН СВІТОВОГО ОКЕАНУ - Соловйов В.Д.; Якимчук М.А.; Корчагін І.М. (Research Retrieval and Academic Letters, 2025)
Відкриття на морських акваторіях багатьох тисяч підводних вулканів, ділянок газовиділення і покмарків, а також виявлення зон накопичення водню в промислових масштабах, потребує нових підходів до розуміння особливостей і можливих проявлень різноманітних процесів дегазації глибинних флюїдів, їх зв’язку з геодинамікою, регіональною геологією та формуванням корисних копалин, в тому числі нафти і газу. У багатьох випадках скупчення нафти і газу, газогідратів та підгідратного газу, а також ділянок газовиділення можна розглядати як результат вірогідного активного впливу локалізованих потоків вуглеводневих флюїдів, які є продуктами дегазації і представлені водно-газовою або газовою середою у масі гірських порід літосфери, на породи глибинних та приповерхневих структур різного віку та генезису [Шестопалов и др., 2018; Багдасарова, 2014; Дмитриевский, Валяев, 2002]. У складі реєстрованого сумарного сигналу на земній поверхні, над нею, на рівні моря та над ним значну частку становить компонента літосферного походження, а розподіл інтенсивності випромінювання вздовж профілів має впорядковану структуру, тісно пов’язану із будовою та динамікою Землі, що дає можливість отримати інформацію про структуру геосередовища під морським дном [Шуман, Савин, 2011]. Це доводить принципову можливість застосування нових методів дослідження будови локальних і регіональних структур Землі. Застосовані технології частотно-резонансного (ЧР) сканування дозволяють дистанційно визначити ймовірну глибину геологічних джерел активної міграції, дають додаткову інформацію про можливе розташування джерел дегазації і скупчень вуглеводнів. Існує багато прикладів, коли за даними ЧР сканування виправдовувались попередні (до буріння) прогнозні оцінки локальних структур на перспективність виявлення скупчень вуглеводнів або їх відсутність. Тобто, є неочікувані і унікальні факти прогностичного характеру, за даними ЧР-сканування, які важко, але у майбутньому треба краще зрозуміти і науково пояснити. Запропоновані технології ЧР-досліджень, деякі результати застосування яких наведені нижче, ще потребують детального теоретичного обґрунтування, розвитку та вдосконалення. Наразі отримані результати можуть бути активно використані при виконанні регіональних і локальних досліджень на різних етапах пошуку та розвідки родовищ багатьох видів корисних копалин [Левашов и др., 2012; Якимчук и др., 2019, 2020, 2021, Yakymchuk et al, 2024].