Model anlayışı.İnformasiya modeli - Əliyeva Aygün Cahangir qızı (Scientific Results, 2026)
Obyektərin sadələşdirilmiş bənzəri model adlanır (heykəl, oyuncaq avtomobil, qlobus və s.). Modelin yaradılması prosesi modelləşdirmə adlanır. Modeli yaradılan obyektin özünə orijinal və ya prototip deyilir. Real obyektlərin qruluşunu, görünüşünü, xassələrini əks etdirən, bəzi hallarda fərziyyələr əsasında yaradılan modellərə nəzəri model Modelin orijinal obyektə uyğunluq dərəcəsi onun adekvatlığı adlanır. Maddi model obyektlərin xarici görünüşünü əks etdirir (onun fiziki oxşarıdır) İnformasiya modeli obyektin xassələrinin təsviridir.