ЖАЛПЫ ОРТА БІЛІМ БЕРЕТІН МЕКТЕПТЕ АҒЫЛШЫН ТІЛІ ПӘНІН ОҚЫТУДА АРТ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ҚОЛДАНУДЫҢ ТИІМДІЛІГІ: СӨЙЛЕУ ДАҒДЫЛАРЫН ДАМЫТУҒА АРНАЛҒАН ART МОДЕЛІНІҢ ӘДІСТЕМЕЛІК НЕГІЗІ - Тулекешева Заида Жолдасқалиқызы; Хажгалиева Гульнар Хабдолкакимовна (Scientific Research and Experimental Development, 2026)
Ағылшын тілін мектепте оқытудағы ең күрделі мәселенің бірі - оқушының білген сөзін, меңгерген грамматикалық ережесін нақты сөйлеу әрекетіне айналдыра алмауы. Көп жағдайда оқушы тапсырманы түсінеді, қажетті сөздерді таниды, бірақ сынып алдында еркін сөйлеуге, ойын жылдам құрастыруға, серіктесінің жауабына табиғи түрде үн қосуға қиналады. Бұл жағдай ағылшын тілі сабағында сөйлеуді тек жаттығу арқылы емес, оқушының қабылдауы, эмоциясы, ойы және тілдік дайындығы біріккен әдістемелік жүйе арқылы дамыту қажеттігін көрсетеді. Осы мақалада арт технологиясы сөйлеу дағдысын қалыптастырудың тиімді құралы ретінде қарастырылып, ART моделі Artistic stimulus, Reflective rehearsal, Task-based transfer кезеңдері негізінде ұсынылады. Көркем стимул оқушыны ойлануға, байқауға және тақырыпқа жеке қатынас білдіруге жетелейді; рефлексиялық дайындық сөздік тірек, сөйлем үлгілері, айтылым жаттығулары және кері байланыс арқылы сөйлеуге сенімділік қалыптастырады; коммуникативтік тапсырма кезеңі дайындалған тілдік материалды рөлдік ойын, әңгімелеу, пікірталас, сұхбат немесе презентация түріндегі нақты ауызша өнімге айналдырады. Мақалада ART сабағының алгоритмі, сөйлеу көрсеткіштері, бағалау өлшемдері және мұғалім тәжірибесінде қолдануға болатын тапсырмалар жүйесі ұсынылады. Арт технологиясының басты құндылығы - оқушыны жай ғана қызықтыруда емес, көркем қабылдау мен мақсатты сөйлеу әрекетін байланыстырып, ағылшын тіліндегі ауызша қарым-қатынасты табиғи, сенімді және мағыналы етуінде