ЖҮКТІ ӘЙЕЛДЕРДЕГІ ПРЕЭКЛАМПСИЯНЫҢ КЕЗДЕСУ ЖИІЛІГІ МЕН ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ - Г.М.Бекматова; Л.Б.Кошенова (Theoretical Hypotheses and Empirical Results, 2024)
Жүкті әйелдердегі артериялық гипертензияның (АГ) медициналық-әлеуметтік маңызы айтарлықтай жоғары сол себепті жалпы тәжірибелік дәрігерден жүктілік кезіндегі ерекшеліктерді ескере отырып, оны дер кезінде диагностикалау және емдеу тактикасын таңдауда білім мен дағдыларды қажет етеді. Артериялық гипертензияның жүкті әйелдердің ағзасына келтіретін асқынуларының бірі – преэкламсия. Жүктілік фонында преэклампсияның таралу жиілігі әр түрлі. Дегенмен де, преэкламсияның ана мен дамып келе жатқан ұрық денсаулығына тигізетін зиянды әсері жеткілікті. Сондықтан, жүкті әйелдер ағзасына барынша көңіл аударуды талап етеді.