Müəssisənin informasiya təhlükəsizliyinin təmin edilməsində müasir texnologiyaların rolu - Nahid Hüseynli Natiq oğlu; Əsgərova Bahar (World Scientific Reports, 2026)
Müasir iqtisadi münasibətlər sistemində müəssisənin dayanıqlı fəaliyyəti yalnız istehsal gücü, maliyyə resursları və bazar mövqeyi ilə müəyyən olunmur. İdarəetmə proseslərinin rəqəmsallaşması, məlumat axınlarının sürətlənməsi və biznes əməliyyatlarının informasiya sistemləri üzərindən həyata keçirilməsi informasiya təhlükəsizliyini müəssisə idarəçiliyinin strateji istiqamətlərindən birinə çevirmişdir. Müəssisə daxilində formalaşan kommersiya sirri, maliyyə hesabatları, müqavilələr, müştəri bazaları, texnoloji sənədlər, kadr məlumatları və əməliyyat qeydləri yalnız informativ resurs deyil, eyni zamanda iqtisadi dəyər daşıyan aktivlərdir. Həmin aktivlərin icazəsiz əldə olunması, dəyişdirilməsi, silinməsi və ya ifşası müəssisənin rəqabət üstünlüyünü zəiflədərək onun reputasiyasına, hüquqi vəziyyətinə və maliyyə sabitliyinə ciddi təsir göstərir. Məhz buna görə informasiya təhlükəsizliyi məsələsi texniki səviyyədə həll olunan yardımçı funksiya kimi deyil, korporativ idarəetmənin mərkəzi elementlərindən biri kimi nəzərdən keçirilməlidir.