Қар және мұз қабатының күйі мен кетуінің және тасқын суы өтуінің жағдайына жедел ғарыштық мониторинг жүргізу - Мыңжасаров Н.С. (World Scientific Reports, 2026)
Жерді қашықтан зондылау (ЖҚЗ) дегеніміз, электрлі магниттік сәуле сипаттамаларымен, жер беті күйі туралы тікелей датчиктер жер бетімен байланыссыз, алыстан өлшеулер бойынша ақпарат алуды білдіреді. Датчиктер ұшақтарға және де басқа тасушыларға орнатылуы мүмкін. Өлшенетін электрлі магниттік толқындардың диапазоны – микрометр бөлшегінен (көрінетін оптикалық сәуле) метрлерге дейін (радиотолқындар) жетуі мүмкін.