SÜNİ İNTELLEKT TEXNOLOGİYALARININ KOMPÜTER SİSTEMLƏRİNİN İNKİŞAFINA VƏ SƏMƏRƏLİLİYİNƏ TƏSİRİ - Qənirə V. Namazova (World Scientific Reports, 2026)
Süni intellektin (Sİ) kompüter sistemi arxitekturasında tətbiqi bu sistemlərin sürətini, dəqiqliyini və ümumi performansını əhəmiyyətli dərəcədə artırmışdır. Sİ böyük həcmli məlumatları sürətli və dəqiq şəkildə emal etməklə sistemlərin daha səmərəli və etibarlı işləməsinə şərait yaradır. Bu xüsusiyyətlər xüsusilə real vaxt rejimində işləyən sistemlər üçün böyük əhəmiyyət daşıyır və operativ qərarların qəbulunu asanlaşdırır. Eyni zamanda, Sİ alqoritmləri resursların optimal bölüşdürülməsini təmin edir, enerji sərfiyyatını azaldır və bununla da daha dayanıqlı hesablama mühiti formalaşdırır. Bu isə həm iqtisadi, həm də ekoloji baxımdan mühüm üstünlüklər yaradır. Maşın öyrənməsi (MA) bu prosesdə mühüm rol oynayır. O, kompüter sistemlərinə tarixi məlumatlardan öyrənmək, dəyişən şərtlərə uyğunlaşmaq və zamanla öz fəaliyyətini təkmilləşdirmək imkanı verir. Bu adaptivlik sistemlərin etibarlılığını artırır, qərar qəbuletmə prosesini təkmilləşdirir və əməliyyat xətalarının sayını azaldır. Eyni zamanda, bu texnologiya sistemlərin daha çevik və istifadəçi tələblərinə uyğun olmasına imkan yaradır. Bundan əlavə, Sİ sistem təhlükəsizliyinin gücləndirilməsində də vacib rol oynayır. O, sistemin həyat dövrünün ilkin mərhələlərində potensial təhdidləri və anomaliyaları aşkar edə bilir. Bu proaktiv yanaşma risklərin qarşısını almağa, hücumların erkən mərhələdə aşkarlanmasına və məlumatların bütövlüyünü qorumağa kömək edir. Sİ həmçinin ənənəvi metodlarla çətin və ya mümkün olmayan mürəkkəb problemlərin həllini mümkün edir. Onun kompüter sistemlərinin dizaynı, tətbiqi və idarə olunmasına inteqrasiyası yeni innovasiyaların yaranmasına səbəb olmuşdur. Nəticədə, daha ağıllı, çevik, təhlükəsiz və səmərəli hesablama sistemləri formalaşmışdır.