AZƏRBAYCANDA TƏCHİZAT ZƏNCİRİNİN OPERATİV İDARƏETMƏSİNİN TƏKMİLLƏŞDİRİLMƏSİ: TƏHLİL VƏ MODELLƏŞDİRMƏ - Samir Namiq oğlu Məmmədov; Valeh Alquluyev Alqulu oğlu (World Scientific Reports, 2026)
Bu məqalə Azərbaycanda təchizat zəncirinin operativ idarəetməsinin mövcud vəziyyətini araşdırır, əsas problemləri müəyyən edir və logistik proseslərin optimallaşdırılması üçün riyazi modellər təqdim edir. Tədqiqatda enerji sektoru (SOCAR) və kənd təsərrüfatı sahəsinin müqayisəli statistik təhlili aparılmış, xətti proqramlaşdırma, marşrutlaşdırma (VRP), şəbəkə modelləri, Lean logistika, çoxmeyarlı qərarvermə (AHP, TOPSIS) və tələbat proqnozlaşdırma metodları tətbiq edilmişdir. Nəticələr göstərir ki, rəqəmsallaşdırma, infrastruktur inkişafı və iştirakçılar arasında koordinasiyanın gücləndirilməsi Azərbaycanda logistika sisteminin effektivliyini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.