ABŞERONDA SOLUXDURULMUŞ ÜZÜMLƏRDƏN TƏBİİ QIRMIZI ŞƏRAB İSTEHSALININ BİOKİMYƏVİ VƏ TEXNOLOJİ TƏDQİQİ - İsmayılova Cəmilə Vüsal qızı; Vüqar Şahbaba Mikayılov oğlu (World Scientific Reports, 2026)
Tədqiqat Abşeron yarımadasında yüksək temperatur və su qıtlığı səbəbindən üzüm gilələrində şəkərlənmənin zəifləməsi problemini aradan qaldırmaq məqsədilə soluxdurma üsulunun tətbiqini araşdırır. Üzümlər 20–22% şəkərliliklə yığıldıqdan sonra kölgədə, hesir üzərində və tarpaulin altında 20–25 gün soluxdurularaq şəkərin 30–35%-ə yüksəlməsinə nail olunur. Soluxdurma nəticəsində quru maddələrin konsentrasiyası artır, fenolik və aromatik tərkib zənginləşir və yüksək ekstraktlı təbii qırmızı şərab əldə edilir. Analizlər göstərir ki, soluxdurma şirə və şərab çıxımını azaltsa da, keyfiyyəti yüksəldir və Amarone tipli şərabların istehsalına uyğun məhsul alınır. Nəticələr Abşeronda soluxdurulmuş üzümdən yüksək keyfiyyətli təbii qırmızı şərab istehsalının texnoloji və iqtisadi cəhətdən səmərəli olduğunu təsdiq edir.